• Ter inspiratie

Zoals we ademen zo zijn we

(Uit: Masterclass, Opvoeden met Hart en Ziel & Ademles)


De adem leert ons niet alleen de absolute waarheid van vergankelijkheid. Maar geeft ook levenskracht. De adem geeft tijd om te leven. De adem heeft een grote invloed in en op ons leven. Immers bij de geboorte is het de eerste ademhaling die ons het leven geeft en wanneer we dit leven verlaten is het de laatste adem die we uitademen. Zo is de adem verbonden met leven, ons leven en hoe we in het leven staan, het leven beleven.

• Vijf voordelen van bewuster ademen

We letten er niet op de adem want waarom zouden we dat doen? Sta je er weleens bij stil hoe bijzonder dit alledaagse gebeuren eigenlijk is en hoe verbonden het is met onze gezondheid en welbevinden? Adem is altijd aan iets gerelateerd; aan een spanning, aan een emotie, aan een schrikeffect, aan iets vanuit je jeugd of iets wat recentelijk is gebeurd. Hieronder staan een vijftal voordelen.

 

• Bewuster opvoeden geeft verbinding en harmonie

Toen ik mijn kinderen kreeg was ik volkomen onbewust van de wisselwerking tussen ouder en kind. Dat bleek een groot gemis voor mij te zijn. Bij mijn eerste baby merkte ik dat al gauw op. Mijn zoon huilde veel en ik begreep niet waarom. Ik voelde mij onzeker en kon hem niet goed helpen. Opvoeden was iets waar veel meer bij kwam kijken dan ik toen besef van had. Later zag ik dat de kinderen dingen van elkaar overnamen, leuke en minder geslaagde. Ik had dan ook mijn handen vol aan. Een goede ouder zijn valt niet mee…