• Vijf voordelen van bewuster ademen

We letten er niet op de adem want waarom zouden we dat doen? Sta je er weleens bij stil hoe bijzonder dit alledaagse gebeuren eigenlijk is en hoe verbonden het is met onze gezondheid en welbevinden? Adem is altijd aan iets gerelateerd; aan een spanning, aan een emotie, aan een schrikeffect, aan iets vanuit je jeugd of iets wat recentelijk is gebeurd. Hieronder staan een vijftal voordelen.

 

Ademen verbindt je met je werkelijke zijn!

 

  1. Het leven steeds meer toelaten. De adem reflecteert wat je denkt en vooral hoe je je op een bepaald moment voelt. Waarschijnlijk heb je het zelf weleens opgemerkt dat je adem verandert met hoe je je voelt. Uitdrukkingen als; “de adem stokt je in de keel”, “een zucht van verlichting slaken”, het boek in een adem uit lezen”, “van schrikt hield hij zijn adem in”, “met ingehouden adem luisteren”, weerspiegelen de relatie tussen gevoel en de adem. Leg eens je handen op je buik en let goed op waar je adem zich bevindt. Is het in de buik op hoger? In de borst of ergens daartussen? Dit is jouw adem. Door spanningen of druk die je onbewust vasthoudt wordt de adem belemmert in een vrije en natuurlijke stroming naar buik, bekken en onderrug. Als je een emotie ervaart en je ademt met de neus in en vervolgens adem je ffff door de mond ontspannen uit dan adem je die hele spanning al uit. Heb je spanning bijvoorbeeld voor een belangrijke gebeurtenis; adem dan rustig met de neus in… en adem ontspannen door de mond ffff uit. Wanneer je dit een aantal maal herhaalt adem je de hele spanning al uit. Hoe meer ruimte we kunnen geven aan de adem in het lichaam des te meer kunnen we het leven, zoals het zich aandient, ook toelaten. Dit betekent minder weerstand naar het leven en meer acceptatie van wat er is.

 

  1. Innerlijke groei. Met een verbeterde ademhaling wordt je meer bewust hoe je leeft en kan je andere bewustere keuzes maken. Deze keuzes komen niet voort uit je conditionering. Je conditionering; de aangeleerde en onbewuste gedragspatronen (die gevormd zijn in je jeugd onder invloed van; je ouders, leraren, anderen en ook door traumatische gebeurtenissen). Deze onbewuste patronen geven vandaag de dag nog steeds signalen af. Je keuzes zijn dan niet echt vrij en nieuw maar komen vanuit het verleden voort. Bewust leven is bewust keuzes maken vanuit wie je werkelijk bent. Je leeft dan meer in het nu en steeds minder vanuit het verleden.

 

  1. Meer energie. Adem (levensenergie) kan ongehinderd door het lichaam stromen bij een volledige ademhaling. Een baby ademt met de eerst ademteug de eerste levensenergie van zijn of haar leven binnen. Een baby ademt nog volledig natuurlijk maar gaandeweg de jaren komt de adem steeds minder laag en diep in het lichaam. Je ontvangt minder energie van de adem en daardoor voel je je sneller vermoeid. Door een steeds oppervlakkiger wordende ademhaling kan zelfs het middenrif geblokkeerd raken totdat men nauwelijks nog echt meer ademt. Dit betekent dat het eigen lichaam nauwelijks nog wordt bewoond met levensenergie. Dit geeft niet alleen een gebrek aan energie, dus vermoeidheid, maar geeft veel klachten. Adem is levensenergie en wanneer het vrijelijk kan stromen is er meer energie in je lichaam en in je leven.

 

  1. Betere gezondheid. Veel lichamelijk en emotionele klachten bij volwassenen en ook bij kinderen ontstaan door een verkeerde ademhaling. Je kunt je nu wel voorstellen dat als de adem dieper komt dat ook de energie van de adem dieper komt en beter verdeeld wordt over gehele lichaam. Het lichaam krijgt dan de nodige brandstof.Wanneer men hoog ademt wordt het middenrif naar binnen (dus omhoog) getrokken. Hierdoor stijgt de energie naar boven wat een te grote druk geeft op de hersenen en ook de keel. De nek en schouders houden veel vast wat verkramping geeft in dit gebied. De manier en kwaliteit van je adem heeft invloed op de hersenen. Daardoor heeft adem invloed op de chemische en energie processen in je lichaam (de rol van de hormonen, vitaminen, enzymen enzovoort).

 

  1. Ten slotte: Meer balans, betere gezondheid, blijdschap, tevredenheid…. Door de betere energieverdeling in het lichaam, door bewuster te ademen, ontstaat er meer rust in je lichaam. De stroom aan gedachten wordt rustigeromdat de overload aan energie naar het hersengebied wegvalt. Je lichaam (body), je gedachtewereld (mind) en gevoel (soul) komen meer in balans. Als een van deze te veel energie krijgt gaat dat ten koste van de ander en daardoor van je gezondheid.

 

Adem is meer dan het opnemen van zuurstof in het bloed en afgifte van koolstofdioxide aan de lucht.

Adem is leven!