• Ter inspiratie

Zoals we ademen zo zijn we

(Uit: Masterclass, Opvoeden met Hart en Ziel & Ademles)


De adem leert ons niet alleen de absolute waarheid van vergankelijkheid. Maar geeft ook levenskracht. De adem geeft tijd om te leven. De adem heeft een grote invloed in en op ons leven. Immers bij de geboorte is het de eerste ademhaling die ons het leven geeft en wanneer we dit leven verlaten is het de laatste adem die we uitademen. Zo is de adem verbonden met leven, ons leven en hoe we in het leven staan, het leven beleven.

De manier waarop we ademen bepaalt onze fysieke, mentale, emotionele en spirituele gesteldheid. Door de wijze waarop we ademen stuurt de adem vooral energie naar het hoofd zodat onze gedachten te veel energie krijgen. De ademenergie is ongelijk verdeeld, het lichaam krijgt niet de nodige brandstof. We leven in een gedachtewereld en de gevoelens raken in de knel.
Een onvolledige adem beïnvloed ons hele functioneren: we raken snel geëmotioneerd en hebben meer ideeën dan we ooit aankunnen. Ongeduld, radeloosheid en paniek vullen ons volledig en gemakkelijk. Met een dergelijk adempatroon is het moeilijk om tot daden te komen en door te zetten.

Een korte adem, hoog in de borst, maakt ons gehaast en onrustig. Met een hortende en stotende ademhaling zijn we nerveus en gespannen en blijven we ook zo ademen.
De gebieden in het lichaam waar de adem niet doordringt worden gevoelloos.
Daar waar de adem vooral naartoe wordt gestuurd zal de meeste activiteit plaatsvinden.

Zijn we zenuwachtig, dan ademen we meer in dan uit of juist andersom. Houdt een emotie ons in de greep, dan wordt ons de adem afgesneden; we krijgen bijna geen lucht en kunnen geen kant op. We staan te hakkelen en komen niet uit onze woorden; er is geen tijd om te ademen.

Bij luiheid en negativiteit ligt de nadruk op de uitademing. We slaken diepe zuchten, hebben nergens zin in en voelen ons moe en lusteloos - de tijd gaat ons voorbij. In een depressie is de lucht eruit en halen we oppervlakkig adem. Alles kost moeite, niets gaat vanzelf en we lijken levenloos. Onze geestestoestand beïnvloedt het ritme van de adem en omgekeerd; zoals we ademen zo worden we. Van deze vicieuze cirkel maken we gebruik wanneer we ons bewust worden van de adem.

 

 

Boomoefening

(Uit: workshop: intuïtief Creatief Ouderschap; een oefening om met kinderen te doen.)


Sluit je ogen en sta er ontspannen bij, je armen slap langs je lichaam en ervaar alleen maar je lichaam zoals het er nu staat. Het kan zijn dat je wat zwaarder wordt en je je meer en meer bewust wordt van je voeten die ook alsmaar zwaarder worden. Laat je adem maar rustig gaan en ook je adem gaat steeds langzamer en rustiger totdat je voelt dat er een enorm rust in je neerdaalt….

Stel je nu voor dat je een boom bent. Het kan zijn dat het een dikke boom is, een stevige boom of dunne boom. Het maakt niet uit want die boom… dat ben jij en jij bent perfect zoals je bent…

Ga dan eens in je gedachten omhoog “kijken” naar de bovenkant van de boom. Heeft de boom takken en zijn die takken dik of dun? Zijn er veel bladeren of weinig? Hoever reiken de takken de lucht in? Staan ze wijd uit elkaar of zijn ze in elkaar gegroeid?

Staat de zon boven de boom?

Centrum de Zonneboom - BoomoefeningGa dan naar de wortels van de boom. Elke boom heeft wortels anders kan de boom niet leven. Door de wortels neemt de boom voeding tot zich; water en mineralen uit de aarde, de grond. Volg je wortels tot helemaal in de diepe van de aarde. Tot je het middelpunt van de aarde bereikt zover kunnen je wortels groeien in de aarde. 
Blijf helemaal met je aandacht in de aarde. Zover als je kunt. Je boom is stevig en stabiel en alle spanning is door de wortels de grond in gegaan. 
Je bent een en heel zoals je nu bent en geniet daarvan…